Opleiding

Begeleiding bij herstel na (seksueel) misbruik

In deze opleiding: Herstel na (seksueel)misbruik, vergroot je je kennis en vaardigheden in het begeleiden van volwassenen na (seksueel)misbruik in hun jeugd.

Het gaat ook over jeugdtrauma’s als gevolg van alle andere vormen van (machts)misbruik zoals: onderdrukking, lichamelijk en geestelijk geweld, pesten, en emotionele verwaarlozing.

Wat biedt deze opleiding jou?

Je maakt kennis met een nieuwe methodiek. Waarin de cliënt centraal staat en niet zijn/haar eventuele classificatie in de DSM. Het is een stevige theoretische en praktische opleiding waarin je jezelf ontwikkelt als belangrijkste instrument. Door zelf veel te oefenen, te experimenteren en te reflecteren.

Ervaringsgericht, leerzaam, diepgaand, indrukwekkend en met humor en plezier.

Voor wie?

Jeugd-en-gezin-professionals, maatschappelijkwerkers, GGZ agogen, psychosociaal hulpverleners, (vak) therapeuten, counselors en coaches.

Opzet en inhoud

De opleiding bestaat uit twee delen van elk zes dagen. Waarin je leert kijken door de bril van Traumaseksuologie. We behandelen de theorie en je gaat zelf actief aan de slag met de daaruit voortkomende modellen.

Je oefent ook in je eigen praktijk. Leervragen die hieruit voortkomen krijgen een plek in de opleidingsdagen.

Resultaten
  • Je begrijpt de schade van (seksueel) machtsmisbruik. En je hebt zicht op hoe de gevolgen hiervan doorwerken in het dagelijks leven van mensen
  • Je herkent signalen en maakt deze bespreekbaar
  • Je kent de fasen van herstel en hoe je hierin kunt werken met mensen
  • Je kunt werken met verschillende ervaringsgerichte modellen en werkvormen, waardoor je leerervaringen creëert die beklijven
  • Je bent je bewust van de patronen die je nog belemmeren om helemaal vrij te kunnen handelen als professional
  • Je kent je mogelijkheden en beperkingen in begeleiding en verwijst door indien nodig
Voorwaarden

Je hebt HBO werk- en denkniveau en een afgeronde opleiding in je vakgebied en je bent werkzaam in de praktijk.

Supervisie

Na deze twee modulen, kun je een supervisie-traject volgen, waarin je datgene wat je geleerd hebt kunt uitbouwen en verstevigen. Zodat je het patroon van machtsmisbruik steeds beter doorziet en effectiever kunt hanteren. In deze supervisie is er veel ruimte om je eigen stijl (methode) van begeleiden verder te ontwikkelen.

Wil je meer weten? Bel of mail met Hettie. Ze  vertelt je graag meer en/of stuurt je het volledige opleidingsprogramma.

Praktisch

Data, groep start voorjaar 2021

Deel 1
woensdag 9 maart 2022, 30 maart, 20 april, 11 mei, 1 en 22 juni

Deel 2
op woensdag, start september 2022

Tijden
09.30 – 17.00 uur

Aantal deelnemers
Minimaal zes en maximaal acht

Certificaat
Je ontvangt een bewijs van deelname.

De opleiding is geaccrediteerd door SKJ (134 PE), Registerplein (134 PE), ABvC (85PE), NOBCO (72 PE) en LVPW (120 PE).

Locatie
De Bronhoeve in Cothen

Kosten
€ 2150,00 (vrij van BTW).

Betaling per deel is mogelijk

Ervaringen – Opleiding Begeleiding bij herstel na (seksueel) machtsmisbruik

Eén van mijn doelen om aan deze opleiding mee te doen was:’professioneel meer kennis en handvatten krijgen rondom het werken met trauma’. Dat doel is absoluut bereikt. En meer. Het was voor mij één grote snoepwinkel. Hettie en Gerard zijn ervaren en zorgvuldige trainers met een enorme deskundigheid op dit thema. Het was een feest om van hen te mogen leren. De theorie en de modellen waren enorm helder en inzichtgevend. De ervaringsgerichte werkwijze maakt dat je de materie ook écht doorvoelt en doorleeft. Het mes snijdt hiermee aan twee kanten. Zowel in mijn professionele praktijk als in mijn persoonlijke leven heb ik veel baat gehad van alles wat ik heb geleerd. Ik heb honger naar nóg meer.

CR, coach en counselor

Deze opleiding heeft veel voor mij betekend. Als ervaren coach en leidinggevende heb ik niet eerder een leergang/ training/ of cursus gevolgd die zoveel heeft opgeleverd aan inzicht en persoonlijke verandering! Heel bijzonder, dit kun je alleen ervaren.

RW, coach en leidinggevende

Het is geen thema waar je zomaar in duikt. Dus hoe fijn is het om te weten dat er twee betrouwbare mensen langs de zijlijn begeleiden. Eén met zuurstofflessen en één met een duidelijke routekaart. Een spannend, maar veilig traject met direct effect op mijn kijk op mijzelf en hoe ik in het leven sta.

F v/d B, trainer en coach

Misschien vind je dit ook interessant

Incompany workshops

over de schade van (seksueel) misbruik en de gevolgen daarvan in het dagelijks leven van mensen.

Supervisie Traumaseksuologie

Deze supervisie versterkt jouw professioneel handelen als begeleider, in het werken met slachtoffers van (seksueel) machtsmisbruik in hun jeugd.