Selecteer een pagina

Begeleiding

bij herstel na seksueel misbruik

Van overleven naar een zin-en betekenisvol leven.

Door het misbruik wat je hebt meegemaakt is je leven ontwricht en ben je jezelf kwijtgeraakt. Het is waarschijnlijk voor jou nu het moment om te werken aan herstel of daarin een volgende stap te zetten.

Herstel is zeker mogelijk

Het is mogelijk om weer vrij vanuit jezelf te leven en die dingen te doen die voor jou belangrijk en van betekenis zijn. Het is mogelijk om je leven weer op de rit te krijgen, werk te vinden wat je leuk vindt, relaties soepeler te laten verlopen en gezonder te leven. Werken aan je herstel is een intensieve opgave, gaat met vallen en opstaan en kost tijd. Er is helaas geen quick fix oplossing.

Wat gaat het je opleveren?

• Je eenzaamheid en somberheid verdwijnen
• Je leven krijgt meer kleur
• Je wordt duidelijker voor en naar anderen
• Je ontdekt je eigen identiteit en seksualiteit
• Je kunt je volledige potentieel inzetten

Wat gaan we doen en hoe?

We onderzoeken als eerste hoe het misbruik jouw leven tot op de dag van vandaag nog beïnvloedt. En kijken naar je leef- en werksituatie, netwerk en draagkracht. Aan de hand hiervan maken we een plan, waarin de verschillende fases in het herstelproces een plek krijgen. We beginnen met datgene wat op de voorgrond staat, met waar jij in het dagelijks leven de meeste last van hebt.

Herstellen van de schade en ontwikkelen van ander gedrag

In de begeleiding staat herstel van de schade en de gevolgen daarvan, centraal. Dat vermindert klachten (stress, slaapproblemen, verslaving, eetstoornis, depressie), die hieruit voortkomen en lost deze uiteindelijk op. Je krijgt steeds meer zich op hoe de gevolgen van het misbruik je leven nog beïnvloedt en hoe je hier zelf verandering in aan kunt brengen. Je doorbreekt ineffectieve patronen en experimenteert met nieuw gedrag. Hiervoor werk ik met de methodiek Traumaseksuologie en Psychodrama .

Extra ondersteuning

Soms is tijdelijk extra ondersteuning op een specifiek gebied helpend. Denk bijvoorbeeld aan haptonomie, yoga of een andere lichaamsgericht methode om weer meer in contact te komen met je lijf, de signalen die het afgeeft en je gevoelens. Of EMDR bij PTSS en gedragstherapie bij angst- en paniekaanvallen.

Ook kan gerichte begeleiding bij je functioneren in een specifiek leefgebied, helpen zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan werk, solliciteren, studie(keuze), re-integratie, gezonde leefstijl, dagritme, vrije tijd, financiën, of de opvoeding van je kinderen.

Eigen regie

We gaan samen op pad en doen datgene wat helpend is voor jou. Hierbij sluit ik aan bij jouw veerkracht, mogelijkheden en wensen. Bij inzet van andere deskundigen zorg ik voor goede afstemming met elkaar. Contact met je huisarts of POH-GGZ hulpverlener gaat ook in overleg.

In het begeleidingstraject heb jij eigen regie en volg ik jouw tempo. Daar stemmen we de frequentie van de afspraken op af. Op deze manier krijg je jouw zeggenschap en eigen macht terug die je in het misbruik verloren bent.

Heb je nog vragen of wil je een afspraak? Bel of mail mij gerust

Hettie Nijhof

Praktisch

Aantal bijeenkomsten
Wordt in overleg afgesproken

Individuele begeleiding
Kosten € 121,=

Begeleiding samen met je partner
Kosten € 157,50

Vergoeding
De kosten worden niet vergoed door een ziektekostenverzekering. Dat is een nadeel van begeleiding bij mij.

Voordelen zijn echter:

  • je hebt geen doorverwijzing van je huisarts nodig
  • minder tot geen wachttijd
  • je hebt geen diagnose nodig om hulp te krijgen en dus geen label
  • jij bepaalt hoe jouw traject eruit ziet, eigen regie
  • we hebben geen bemoeienis van een derde partij

Mocht je financiële draagkracht de reden zijn om niet te komen, neem dan contact met me op. Dan zoeken we samen naar een oplossing.

Misschien vind je dit ook interessant

Traumaseksuologie

beschrijft de schade van seksueel misbruik in de jeugd, de gevolgen daarvan en hoe deze hersteld kan worden.

Psychodrama

is een ervaringsgerichte manier van leren die je direct in beweging zet en doorwerkt in je dagelijks leven.