Verdiepend en actiegericht begeleiden

‹ naar overzicht aanbod

In deel twee leer je de psychodrama-technieken inzetten vanuit je eigen creativiteit.

Dit is de essentie van verdiepend en actiegericht begeleiden.

Voor wie?

Coaches, counselors, psychologen, therapeuten en hulpverleners in de jeugdzorg en GGZ.

Wat levert het je op?

 • Je vertrouwt meer op je intuïtie
 • Je komt sneller tot de kern
 • Je creëert leerervaringen die beklijven
 • Je koolkit is uitgebreid
  • Wat gaan we doen?

   Je leert de psychodrama-technieken in te zetten in het hier en nu. In wat zich aandient in het contact tussen jou en je cliënt. Je leert werken zonder vooraf bedachte werkvormen. Hierbij besteden we ook aandacht aan werken met het lege midden en werken met opstellingen

   Daarnaast kun je de psychodrama-technieken ook integreren met modellen die je in je eigen praktijk gebruikt. Zoals bijvoorbeeld modellen uit de Traumaseksuologie, Transactionele Analyse, Gestalt en NLP. Hiervoor is ruimte in het programma.

   Met psychodrama komen modellen tot leven wat het leerrendement voor de cliënt versterkt.

   Persoonlijke ontwikkeling

   Begeleiden vanuit je eigen creativiteit (kern) vraagt om zelfkennis en een groot zelfbewustzijn. Daarom besteden we ook aandacht aan overtuigingen en patronen die je belemmeren in je professioneel handelen. Deze werken we uit door middel van psychodrama’s in de groep. Alle deelnemers hebben hierbij een actieve bijdrage, waardoor het leerrendement voor iedereen hoog is.

   Hoe leer je verdiepend en actiegericht begeleiden? Door jezelf te ontwikkelen als zuiver instrument.

   Werkwijze

   We werken op dezelfde manier als in Deel 1.

   Voorwaarden

   Je hebt minimaal HBO werk- en denkniveau en een afgeronde opleiding in je vakgebied. Je hebt Deel 1 gevolgd of je op een andere manier bekwaamd in het werken met psychodrama. Je werkt als uitvoerend professional.

   Wil je meer weten? Bel of mail ons, dan sturen we je het volledige opleidingsprogramma. .

Ervaringen Opleiding Deel 2 - Verdiepend en actiegericht begeleiden

Adriaan Kok, (leer)supervisor en docent

Deze leergang maakt de titel verdiepend coachen echt waar. Je leert de gevoelde relatie met de andere en met jezelf te ervaren en te waarderen. Vanuit die gevoelde relatie leer je niet alleen te vertrouwen op de interventie die vervolgens spontaan naar boven komt maar ook om die in te zetten in de begeleiding. Met regelmatig verbazend goed resultaat. Kortom, psychodrama heeft absoluut meerwaarde voor je professionele ontwikkeling als coach en/of supervisor.

Dana van Beek, coach en trainer

“Ik had van tevoren niet in kunnen schatten wat het effect van psychodrama is bij mijzelf en anderen. Het was veel verdiepender dan ik van tevoren had verwacht! Nu ik jullie beschrijving herlees, snap ik pas echt wat de bedoeling is.”

Ik voel mij helemaal thuis in deze vorm/werkwijze. Het heeft mij zelf geholpen om in het contact met de andere helemaal vrij te kunnen handelen met wat er op dat moment is.

Paulien Aaldering, Spiegelkabinet, coach en trainer

Door de ervaringsgerichte opzet heb ik kunnen oefenen en durf het daardoor met mijn cliënten aan te gaan. Ik durf meer op mezelf te vertrouwen hierin. Ik heb bovendien ontdekt dat mijn manier van werken met Aikido zich fantastisch laat combineren met psychodrama. Het leidt tot extra inzicht.

Ik hou ervan theorie en praktijk te matchen. Wat vaker stilstaan bij het theoretisch kader had ik wel fijn gevonden. Prachtig naslagwerk trouwens. Daar put ik nog dikwijls uit ter voorbereiding van een gesprek.