Verdiepend en actiegericht begeleiden

‹ naar overzicht aanbod

Werken vanuit je kern en eigen creativiteit. Dat is de essentie van speels en verdiepend begeleiden. Leer ervaringsgericht begeleiden met interventies die ontstaan in het moment. In het contact tussen jou en je cliënt.

Psychodrama

Psychodrama is een methode met verschillende technieken die je hierbij goed kunnen helpen. Met psychodrama creëer je spelenderwijs ruimte voor verdieping. Je cliënt komt snel in contact met zijn gevoelens, belemmerende gedachten en overtuigingen. Hij doet, ervaart, reflecteert en experimenteert met nieuw gedrag.

Hoe leer je speels en verdiepend begeleiden? Door op een speelse en verdiepende manier jezelf te ontwikkelen.

De wisselwerking tussen jouw professioneel handelen en je persoonlijke ontwikkeling loopt als rode draad door dit leertraject. Werk jij zelfbewust en vanuit je kern, dan begeleid je onbevangen en vrij. Je voelt zuiverder aan wat er in de ander leeft, zonder dat je eigen gevoelens, behoeften en belemmerende gedachten hier onbewust in doorspelen. Er ontstaat ruimte voor je intuïtie en je eigen manier van werken met psychodrama.

Dit leertraject bestaat uit zes bijeenkomsten van een dag, verspreid over vier maanden. Wil je weten hoe het jou verder kan brengen als professional? Dat vertellen we je graag.

Voor wie?

Elke coach, supervisor, counselor of psychosociaal therapeut die wil leren werken met psychodrama in individuele begeleiding. Dit leertraject is interessant voor jou als je:

 • Effectiever om wilt gaan met moeilijk te doorbreken gedragspatronen
 • Met je coachee sneller tot de kern wilt komen
 • Jouw manier van werken wilt verrijken
 • Jezelf verder wilt ontwikkelen

Wat levert het je op?

 • Je creëert leerervaringen die beklijven
 • Je vertrouwt op je intuïtie
 • Je werkt met meer verdieping
 • Je werkt op je eigen manier met psychodrama

Wat gaan we doen?

Je gaat ervaringsgericht begeleiden met interventies die ontstaan in het moment, zonder vooraf bedachte werkvormen. Je oefent met verschillende psychodrama-technieken die je hierbij kunnen helpen. Werken op de onderstroom. Met opstellingen en innerlijke stemmen. Daarnaast ga je aan de slag met je eigen leervragen omtrent je professioneel handelen. Deze werken we uit d.m.v. een psychodrama in de groep. Naast veel oefenen en ervaren is er ruimte voor reflectie en theoretische onderbouwing.

We besteden aandacht aan:

 • Innerlijk waarnemen, waarnemen van de ander en waarnemen in interactie
 • Ontwikkelen van een intern feedbacksysteem
 • Begeleiden op gedrag, vaardigheden, overtuigingen en identiteit
 • Begeleiden als regisseur: leiden en volgen, overdracht en tegenoverdracht
 • Werken met stiltes en metaforen
 • Visie op persoonlijke ontwikkeling en groei
 • Systemisch kijken en werken
 • Werken met sub-personen

Aan de slag in je eigen beroepspraktijk

Je experimenteert in je eigen tempo met het inzetten van psychodrama in je eigen praktijk. Leervragen die hieruit voortkomen krijgen een plek in de bijeenkomsten.

Voorwaarden

Je hebt minimaal HBO werk- en denkniveau en een afgeronde opleiding in je vakgebied. Je hebt de drie dagen: Leren en werken met psychodrama gevolgd of je op een andere manier bekwaamd in het werken met psychodrama.

Ervaringen Opleiding vervolg - Verdiepend en actiegericht begeleiden

Adriaan Kok, (leer)supervisor en docent

Deze leergang maakt de titel verdiepend coachen echt waar. Je leert de gevoelde relatie met de andere en met jezelf te ervaren en te waarderen. Vanuit die gevoelde relatie leer je niet alleen te vertrouwen op de interventie die vervolgens spontaan naar boven komt maar ook om die in te zetten in de begeleiding. Met regelmatig verbazend goed resultaat. Kortom, psychodrama heeft absoluut meerwaarde voor je professionele ontwikkeling als coach en/of supervisor.

Dana van Beek, coach en trainer

“Ik had van tevoren niet in kunnen schatten wat het effect van psychodrama is bij mijzelf en anderen. Het was veel verdiepender dan ik van tevoren had verwacht! Nu ik jullie beschrijving herlees, snap ik pas echt wat de bedoeling is.”

Ik voel mij helemaal thuis in deze vorm/werkwijze. Het heeft mij zelf geholpen om in het contact met de andere helemaal vrij te kunnen handelen met wat er op dat moment is.

Paulien Aaldering, Spiegelkabinet, coach en trainer

Door de ervaringsgerichte opzet heb ik kunnen oefenen en durf het daardoor met mijn cliënten aan te gaan. Ik durf meer op mezelf te vertrouwen hierin. Ik heb bovendien ontdekt dat mijn manier van werken met Aikido zich fantastisch laat combineren met psychodrama. Het leidt tot extra inzicht.

Ik hou ervan theorie en praktijk te matchen. Wat vaker stilstaan bij het theoretisch kader had ik wel fijn gevonden. Prachtig naslagwerk trouwens. Daar put ik nog dikwijls uit ter voorbereiding van een gesprek.