Begeleiden op de vloer: iedere boom is een week

‹ naar overzicht

Door Marit.

Het is een maand of 3 geleden dat ik mij heb ziek gemeld en inmiddels is de term burn-out mij officieel toegeschoven. Het is een warme vrijdagmiddag, midden in de zomer, en ik heb een coachafspraak bij Hettie. Om de week gaan we wandelen over de Westerheide bij Laren. Zo ook vandaag.

In de knoop

Ik voel mij verschrikkelijk onrustig, maar er zijn maar weinig mensen die dat zien. Het lijkt wel alsof alles in mijn hoofd compleet in de knoop zit. Ik kan niks met de vragen die mij gesteld worden door de mensen om mij heen. En überhaupt kan ik niks met de aanwezigheid van anderen. Laat mij maar gewoon alleen.

Nadat we een tijdje gelopen hebben vraagt Hettie of ik nog contact heb gehad met mijn werk. Nee, aanstaande dinsdag is het weer zover. Het is vaste prik geworden. De ene week is er niks en de andere week is er die afspraak. Díe afspraak om de drempel laag te houden.
Díe afspraak die steeds weer zorgt voor spanning. De ene week is er niks. De andere week bestaat uit, steeds een dag dichterbij. En hoe dichterbij, hoe slechter de nacht.

Wat wil ik?

Hettie: “Marit, waar heb je behoefte aan, wat zou je willen?”
“Ik wil dat ze me loslaten. Ik wil rust. Ik wil zó graag rust. Geen contact. Gewoon een tijdje echt niks.” Maar ja, dat is niet goed. Het schijnt goed te zijn om contact te houden. Die drempel, die moet laag blijven. Ik snap het best. Maar het zou zo fijn zijn om echt los te zijn.

Hettie: “Wat is een tijdje?”
“Pffff weet ik veel, geen idee. Niet te lang hoor, want ik geloof het allemaal wel van die drempel en zo, maar gewoon een tijdje. Die afspraken zijn ook allemaal echt best oké. Na een gesprek snap ik ook niet waar ik mij zo druk om heb gemaakt. Maar het houdt me gewoon zo vast.”

Hettie: “Hoe lang wil je geen contact? Wat zou je willen voorstellen aan je leidinggevende?”
Ik denk na. Wat zou een redelijk voorstel zijn. Ik weet het niet.

Van denken naar voelen

Hettie stopt met lopen. “Marit, voel er eens over.” Voelen, hoe? Ik weet het niet.
Hettie: “Zie je deze rij bomen voor ons? Iedere boom staat voor een week. Geef je tas maar aan mij en ga maar eens voelen. Ga uit je hoofd en voel maar per boom, per week, hoe het voor je is.”
Ik kijk naar de bomen voor me. “Oké, is goed.” Ik doe mijn rugtas af en loop naar de eerste boom. Ik blijf daar een paar tellen staan en stap door naar de volgende boom, en de volgende. “Jemig, ik vind dit wel moeilijk hoor.” Ik sluit mijn ogen en probeer heel hard te voelen. Waarom voel ik niks?! “Ik weet het niet. Het lukt me niet.”

Nog een keer, neem de tijd

Hettie: “Ga weer eens bij de eerste boom staan. Over 1 week. Wil je contact?” Ik krijg direct druk op mijn borst. Nee! “Nee, zeker niet.” Ik stap door naar de volgende boom. “Over 2 weken. Wil je contact?” “Nee, nog niet.” “Voel eens bij 3 weken. Wil je contact?” Vertwijfeld sta ik bij boom 3. Ik weet het niet. Ik voel iets anders, wat weet ik niet. “Stap eens verder. Vier weken. Wil je contact?” Oh, nou wordt het toch wel anders. “Geen idee. Het voelt wel vrijer geloof ik.” “Het voelt vrij. Oké, boom 5. Wat voel je daar?” Hier voelt het anders, het wordt lichter. “Ja, haha! Nu voelt het wel bijna als vakantie. Lekker.”

Hettie: “Daar voelt het als vakantie. En bij boom 6? Voel daar eens? Hoe is het daar?” Ik sluit mijn ogen, stap door en haal diep adem. “Ja, voelt goed. Ik heb lucht.” Ik laat langzaam mijn longen weer vollopen. Heerlijk. “Stap maar verder. Wat voel je bij 7 weken?” Ik stap en kijk gelijk over mijn schouder.
“Oh, nu heb ik geen contact. Nu ben ik wel heel ver weg. Nee, dit is te ver.”

Hettie: “Je voelt hier dus wel heel helder over.” “Tsja. Ja hè..?” Ik ga bij de 6e boom staan. Zes weken. Oh, wat zou dat fijn zijn!

Wat is het effect

Doordat ik daadwerkelijk heb ervaren waar mijn behoefte lag, kon ik ook helemaal achter mijn eigen voorstel staan. Dit was wat ik nodig had. Ik ben in gesprek gegaan met mijn leidinggevende en heb bijna 7 weken lang geen contact gehad met werk, Arbo dienst e.d. Achteraf een periode die mij veel heeft opgeleverd.


Coachen op de vloer is een reeks van korte impressies: zo ziet coaching met psychodrama eruit in de praktijk. En dit is daarvan het effect. Wil je deze manier van werken zelf in de vingers krijgen?Ontdek onze leertrajecten voor coaches en supervisoren.