Over Hettie

In het onder ogen zien van dat ook ik slachtoffer ben van seksueel misbruik, zat de weg naar bevrijding.

De verloren seconde komt tot leven

In de zomer van 2018 komt een verloren seconde uit mijn leven, weer in mij tot leven. Ik ben op de tentoonstelling Hyperrealisme Sculptuur, in de Kunsthal in Rotterdam. Het beeld van Tobias Schalken – His unexpected return, komt regelrecht bij mij binnen.

Het kleine meisje dat in haar mooie witte jurkje voorovergebogen op een houten tafeltje ligt, blijkt – als ik dichterbij kom – een grote behaarde mannenarm te hebben. Dit grijpt mij letterlijk naar de keel. Diep vanuit mijn lichaam komen, met grote golven, mijn tranen vrij.

Misbruik gaat in je lijf zitten en verstopt zich diep

Ik wist niet dat de gevolgen van mijn ervaring met seksueel en verbaal grensoverschrijdende gedrag, meer dan veertig jaar geleden, nog zo diep verstopt zit in mijn lichaam. Ik heb het idee dat ik mezelf, na therapie en allerlei opleidingen, daar inmiddels wel van bevrijd heb. Ik voel echter ook dat in dit moment het antwoord zit op de steeds weer terugkerende periodes van stagnatie en leegte. En mijn blijvende zoektocht naar waar ik mezelf verloren ben en de zin van mijn bestaan.

Regie over mijn eigen leven terug

In de opleiding Traumaseksuologie doe ik wat ik nog te doen heb. Hardop zeggen dat ook ik slachtoffer ben van seksueel misbruik. Mijn ervaring niet langer bagatelliseren. En hard werken om de dader uit mijn innerlijke systeem te krijgen. Zodat niet langer hij maar ik zelf weer de regie over mijn leven heb.

Integratie

Met dit laatste puzzelstukje, vallen de andere stukjes met elkaar op hun plek. Alles wat ik tot nu toe heb gedaan in mijn (werkzame) leven valt samen op mijn eigen bodem. In het onder ogen zien van dat ook ik slachtoffer ben, zat de weg naar bevrijding.

Zin en betekenis geven

Mijn ervaring met en herstel van seksueel misbruik, integreer ik nu in mijn werk als supervisor, opleider en begeleider. Ik ben hierdoor in staat om diepgaand en helend te werken met mensen.

Wil je meer weten?
Bel of mail mij gerust

Hettie Nijhof

Misschien vind je dit ook interessant

Begeleiding: Herstel na seksueel misbruik

Herstel na seksueel misbruik is noodzakelijk om de regie over je eigen leven terug te krijgen.

Misschien vind je dit ook interessant

Supervisie Traumaseksuologie

Begeleiden van mensen bij herstel na seksueel machtsmisbruik. En alle andere vormen van geweld en emotionele verwaarlozing, staat centraal in deze supervisie. Je versterkt jouw professioneel handelen als begeleider.

Opleiding Begeleiding bij herstel na (seksueel) machtsmisbruik

In deze opleiding vergroot je je kennis en vaardigheden in het begeleiden van volwassenen na (seksueel) machtsmisbruik in hun jeugd.