Over Hettie

Opleiding en begeleiding van mensen bij herstel na seksueel misbruik. Hierin kan ik mijn hart voor groepswerk en psychodrama verbinden met wat mij ten diepste geraakt heeft in mijn jeugd.

De verloren seconde komt tot leven

In de zomer van 2018 kwam een verloren seconde uit mijn leven, weer in mij tot leven. Ik was op de tentoonstelling Hyperrealisme Sculptuur, in de Kunsthal in Rotterdam. Het beeld van Tobias Schalken – His unexpected return, kwam regelrecht bij mij binnen.

Het kleine meisje dat in haar mooie witte jurkje voorovergebogen op een houten tafeltje lag, bleek – toen ik dichterbij kwam – een grote behaarde mannenarm te hebben. Dit greep me letterlijk naar de keel. In de armen van mijn geliefde kwamen diep vanuit mijn lichaam, met grote golven, mijn tranen vrij.

Blijvend op zoek naar waar ik mezelf verloren ben

Ik wist niet dat de gevolgen van mijn ervaring met seksueel en verbaal grensoverschrijdende gedrag, meer dan veertig jaar geleden, nog zo diep verstopt zat in mijn lichaam. Ik had het idee dat ik mezelf na therapie en allerlei opleidingen, daar inmiddels wel van bevrijd had. Ik voelde echter ook dat in dit moment het antwoord kon zitten op de steeds weer terugkerende periodes van stagnatie en leegte. En mijn blijvende zoektocht naar de zin van mijn bestaan.

Regie over mijn eigen leven terug

In de opleiding Traumaseksuologie heb ik gedaan wat ik nog te doen had. Hardop zeggen dat ook ik slachtoffer ben van seksueel machtsmisbruik. Niet langer bagatelliseren en de dader uit mijn innerlijke systeem werken. Zodat niet hij maar ik eindelijk de regie over mijn eigen leven terug heb.

Integratie en betekenis geven

Met dit laatste puzzelstukje, vielen de andere stukjes met elkaar op hun plek. Alles wat ik tot nu toe heb gedaan in mijn (werkzame) leven viel samen op mijn eigen bodem.

In het onder ogen zien van mijn slachtofferschap zat uiteindelijk de weg naar bevrijding. Mijn ervaring met en herstel van (seksueel) machtsmisbruik maakt dat ik diepgaand, op ziel niveau mensen kan begeleiden en opleiden.

Inspiratiebron

In het boek Traumaseksualiteit geschreven door Peter John Schouten, vond ik veel herkenning en erkenning. De theorie en de daaruit voortkomende modellen, reikt veel verder dan alleen seksueel misbruik. Het is toepasbaar in begeleiding van mensen die ervaring hebben met machtsmisbruik en emotionele verwaarlozing, in welke vorm dan ook.

Zijn vakmanschap is een grote bron van inspiratie voor mij. Mijn visie op begeleiden, sluit naadloos aan op wat hij beschrijft in zijn boek Traumaseksuologie en Psychodrama. Ik draag dan ook graag mijn steentje bij aan de verdere ontwikkeling van Traumaseksuologie en het opleiden van mensen hierin.

Wil je meer weten?
Bel of mail mij gerust

Hettie Nijhof