Mijn inspiratiebron

De verloren seconde komt tot leven

In de zomer van 2018 kwam een verloren seconde uit mijn leven, weer in mij tot leven. Ik was op de tentoonstelling Hyperrealisme Sculptuur, in de Kunsthal in Rotterdam. Het beeld van Tobias Schalken – His unexpected return, kwam regelrecht bij mij binnen.

Het kleine meisje dat in haar mooie witte jurkje voorovergebogen op een houten tafeltje lag, bleek – toen ik dichterbij kwam – een grote behaarde mannenarm te hebben. Dit greep me letterlijk naar de keel. In de armen van mijn geliefde kwamen diep vanuit mijn lichaam, met grote golven, mijn tranen vrij.

Blijvend op zoek naar waar ik mezelf verloren ben

Ik wist niet dat de gevolgen van mijn ervaring met seksueel en verbaal grensoverschrijdende gedrag, meer dan veertig jaar geleden, nog zo diep verstopt zat in mijn lichaam. Ik had het idee dat ik mezelf na therapie en allerlei opleidingen, daar inmiddels wel van bevrijd had. Ik voelde echter ook dat in dit moment het antwoord kon zitten op de steeds weer terugkerende periodes van stagnatie en leegte. En mijn blijvende zoektocht naar de zin van mijn bestaan.

Regie over mijn eigen leven terug

In de opleiding Traumaseksuologie bij Peter John Schouten en Loes Stolker heb ik gedaan wat ik nog te doen had. Hardop zeggen dat ook ik slachtoffer ben van seksueel machtsmisbruik. Niet langer bagatelliseren en de dader als bezetter in mij, uit mijn systeem werken. Zodat niet hij maar ik eindelijk de regie over mijn eigen leven terug heb.

Integratie en betekenis geven

Ik kwam weer thuis bij mezelf. Met dit laatste puzzelstukje, vielen de andere stukjes met elkaar op hun plek. Alles wat ik tot nu toe heb gedaan in mijn (werkzame) leven viel samen op mijn eigen bodem.

In het onder ogen zien van mijn slachtofferschap zat uiteindelijk de weg naar bevrijding. Mijn ervaring met en herstel van (seksueel) machtsmisbruik maakt dat ik diepgaand, op zielsniveau mensen kan begeleiden. Dit geeft mijn werk als psychodramaregisseur, supervisor en coach een extra dimensie. Mijn hart voor en ervaring in het opleiden van professionals kan ik nu verbinden met wat mij ten diepste geraakt en gevormd heeft in mijn jeugd. Vanuit deze integratie doe ik mijn werk.

Inspiratiebron

In het boek Traumaseksualiteit, waarin Peter John Schouten van binnenuit de schade na seksueel misbruik en de weg naar herstel beschrijft, vond ik veel herkenning en erkenning. Zijn theorie, ontwikkeld vanuit de praktijk en de daaruit voortkomende modellen, reikt veel verder dan alleen seksueel misbruik. Het is toepasbaar in begeleiding van mensen die ervaring hebben met machtsmisbruik en emotionele verwaarlozing, in welke vorm dan ook. Zijn verfrissende kijk op begeleiding door middel van psychodrama en zijn vakmanschap, is een grote bron van inspiratie voor mij. Ik draag dan ook graag mijn steentje bij aan de verdere ontwikkeling van deze nieuwe  wetenschap.

Hoe ziet dat eruit?

Op deze website kun je daar van alles over lezen. Over mijn visie op begeleiden en opleiden. Over de schade, de gevolgen van de schade en het werken naar herstel van (seksueel) machtsmisbruik. En over mijn manier van werken met psychodrama.

Ben je nieuwsgierig geworden of wil je meer weten? Ik maak graag tijd vrij voor een ontmoeting met je. Bel of mail mij gerust

Samenwerking

In de leergangen en groepsbegeleiding werk ik samen met Gerard Rotering. Onze samenwerking en aanpak kenmerkt zich door een juiste balans tussen ernst en humor, diepgang en lichtheid en tussen richting en ruimte geven.

Hettie Nijhof