Wat is psychodrama?

Psychodrama is een ervaringsgerichte, verdiepende en actiegerichte manier van begeleiden. Spelenderwijs kom je tot de kern en ontstaat er ruimte om te experimenteren met ander gedrag.

Een deelnemer verwoordde het als volgt:

“Psychodrama vind ik een krachtige, bevrijdende en efficiënte methode. Krachtig door de directheid. Bevrijdend voor zowel de cliënt als begeleider door het speelse én verdiepende karakter. Efficiënt omdat je sneller dan met alleen praten tot de kern komt.”

Psychodrama zet je direct in beweging en werkt door in je dagelijkse leven.

Doen en ervaren

Praat je over je ervaring of leervraag, dan zit je in je hoofd. Wanneer je speelt, ben je in het moment. Je komt los van het denken; je doet en je ervaart. Dat wat onder de oppervlakte diep van binnen verborgen ligt, wordt zichtbaar en voelbaar. En dit is juist zo belangrijk voor het herstel van seksueel misbruik en andere vormen van machtsmisbruik en emotionele verwaarlozing.

Drie dimensioneel

Psychodrama is een systemische en drie dimensionale manier van begeleiden. Waarin o.a. gewerkt wordt met voorwerpen, stoelen, opstellingen en rolwissels. De methode werkt krachtig omdat je ziet en ervaart wat er in jou, in de ander en tussen jou en de ander gebeurt. Ook het effect van nieuw gedrag wordt direct zichtbaar en voelbaar, waardoor het beter beklijft. Het is een vorm van spontaan spel, laagdrempelig, serieus en met humor.

Integratie met andere begeleidingsmodellen

De methode is goed te combineren met modellen uit andere psychologische stromingen zoals bijv. de Traumaseksuologie, Transactionele Analyse, NLP en Familieopstellingen.

Met psychodrama komen modellen tot leven, wat het leerrendement voor de cliënt versterkt.

In de groep en in individuele begeleiding

Psychodrama werkt het meest effectief in een groep. Je leert als deelnemer niet alleen over jezelf maar ook door de verschillende rollen die je vervult. Psychodrama werkvormen en technieken kun je ook goed gebruiken in individuele begeleiding zoals (loopbaan)coaching, counseling en therapie.

Misschien vind je dit ook interessant

Verdiepend en actiegericht

Dat is de essentie van onze manier van begeleiden en opleiden.

Misschien vind je dit ook interessant

Opleiding: begeleiding bij herstel na (seksueel) machtsmisbruik

In deze opleiding, vergroot je je kennis en vaardigheden in het begeleiden van volwassenen na machtsmisbruik.

Loopbaancoaching

Loopbaancoaching vergroot jouw ruimte om eigen keuzes te maken en de kans op een baan die het beste bij je past.