Over Hettie

In mijn herstel na seksueel misbruik zat de weg naar bevrijding. Naar een zin en betekenisvol leven.

De verloren seconde komt tot leven

In de zomer van 2018 komt een verloren seconde uit mijn leven, weer in mij tot leven. Ik ben op de tentoonstelling Hyperrealisme Sculptuur, in de Kunsthal in Rotterdam. Het beeld van Tobias Schalken – His unexpected return, komt regelrecht bij mij binnen.

Het kleine meisje dat in haar mooie witte jurkje voorovergebogen op een houten tafeltje ligt, blijkt – als ik dichterbij kom – een grote behaarde mannenarm te hebben. Dit grijpt mij letterlijk naar de keel. Diep vanuit mijn lichaam komen, met grote golven, mijn tranen vrij.

Misbruik gaat in je lijf zitten en verstopt zich diep

Ik wist niet dat de gevolgen van mijn ervaring met seksueel en verbaal grensoverschrijdend gedrag, meer dan veertig jaar geleden, nog zo diep verstopt zitten in mijn lichaam. Ik heb het idee dat ik mezelf, na therapie en allerlei opleidingen, daar inmiddels wel van bevrijd heb. Ik voel echter ook dat in dit moment het antwoord zit op de steeds weer terugkerende periodes van stagnatie en leegte. En mijn blijvende zoektocht naar waar ik mezelf verloren ben en de zin van mijn bestaan.

Regie over mijn leven terug

In de opleiding Traumaseksuologie doe ik wat ik nog te doen heb. Hardop zeggen dat ook ik slachtoffer ben van seksueel misbruik. Mijn ervaring niet langer bagatelliseren. En hard werken om de dader uit mijn innerlijke systeem te krijgen. Zodat niet langer hij maar ik zelf weer de regie over mijn leven heb. Niet zelf steeds weer de rode loper uitrollen en het misbruik over mezelf afroepen. Mijn grenzen duidelijker aangeven en meer leven naar wat goed is voor mij. Staan voor wie ik ben en doen wat ik leuk vindt en goed kan.

Zin en betekenis geven

Met dit puzzelstukje vallen de andere stukjes met elkaar op hun plek. Mijn jeugd, de bedding waarin ik ben opgegroeid en alles wat ik daarna in mijn (werkzame) leven gedaan en geleerd heb, komt samen in mijn werk op De Vrije Vloer. En daarmee krijgt het zin en betekenis.

Wil je meer weten? Of een keer langskomen voor een afspraak? Bel of mail mij gerust. Ik ga graag met je in gesprek.

Hettie Nijhof

Misschien vind je dit ook interessant

Therapie

Gericht op herstel van de schade

Ambulante begeleiding

Gericht op versterken van eigen regie in het dagelijks leven.