Selecteer een pagina

Van overleven naar leven

en een zin-en betekenisvol bestaan

De weg naar herstel is de weg van overleven naar leven, naar een zin- en betekenisvol bestaan.

Wanneer spreken we van seksueel misbruik?

Seksueel grensoverschrijdend gedrag is bijvoorbeeld: ongewenste aanrakingen, zoenen tegen iemands wil, intimidatie, aanranding en verkrachting. Vaak gebeurt dit in een situatie die niet gelijkwaardig is, waarin je afhankelijk bent of je afhankelijk voelt van de ander. Wanneer er misbruik wordt gemaakt van positie, leeftijd- of machtsverschil is er sprake van seksueel misbruik.

De ervaring verdwijnt vaak naar de achtergrond

De meeste mensen schamen zich voor wat hen is overkomen en voelen zich schuldig. Ze bagatelliseren het en zeggen er geen last meer van te hebben. Of ze weten diep van binnen wat hen is overgekomen, maar hebben geen beelden. De misbruikervaring verdwijnt naar de achtergrond, naar het onderbewuste. Mensen leggen hierdoor vaak zelf niet de link tussen het misbruik en hun problemen in het dagelijks leven.

Overleven heeft een hoge prijs

Veel mensen zijn in staat om met hun overlevingsgedrag een succesvol bestaan op te bouwen. Voor anderen is het moeilijker om hun leven goed op de rit te krijgen.

Leven met de schade van seksueel misbruik en de gevolgen daarvan, heeft echter een hoge prijs. Simpelweg omdat je niet je eigen leven leidt.

De meeste mensen zijn blijvend op zoek naar het antwoord op de vraag waar ze zichzelf verloren zijn. Leven met de angst om opnieuw misbruikt te worden of roepen onbewust door hun eigen gedrag het misbruik opnieuw over zichzelf af.

Klachten en symptomen

Overleven brengt allerlei klachten (symptomen) met zich mee, zoals bijvoorbeeld:(onverklaarbare) lichamelijke klachten, veel piekeren, angst, stemmingswisselingen, somberheid, depressie, stress, onrust, verhoogde alertheid, hoog gevoeligheid, dwang, verslaving, eetstoornis, anorexia, overgewicht,  slaapproblemen, verstoorde agressie, negatief zelfbeeld, belemmerende gedachtes, zelfbeschadiging,  en suïcide. Een burn-out ligt op de loer.

Herstel is zeker mogelijk

Het is mogelijk om je eigen levensenergie weer te voelen. Het is mogelijk om weer vrij vanuit jezelf te leven, met zelfvertrouwen. Om je potentieel in te zetten en die dingen te doen die voor jou belangrijk zijn. Het is mogelijk om je leven weer op de rit te krijgen, werk te vinden wat je leuk vindt, relaties soepeler te laten verlopen en gezonder te leven. Het is mogelijk om weer de regie terug te krijgen over je eigen leven.

De weg naar herstel

De weg naar herstel kost tijd en gaat met vallen en opstaan. Het herstel proces kent verschillende fases en begint bij onder ogen zien van wat je is gebeurd. Stoppen met bagatelliseren en je verhaal vertellen. Vaak een moeilijke stap maar uiteindelijk bevrijdend.

Hettie Nijhof

Misschien vind je dit ook interessant

Therapeutische begeleiding

gericht op het terugkrijgen van de regie over je leven

Het Moment

de eerste seconde van seksueel misbruik is alles bepalend.

De Tussentijd

je misbruik ervaring sluimert op de achtergrond.