Van overleven naar leven

en een zin-en betekenisvol bestaan

De weg naar herstel is het herontdekken van je eigen wil en verlangens.

Wanneer spreken we van seksueel misbruik?

Seksueel grensoverschrijdend gedrag is bijvoorbeeld: ongewenste aanrakingen, zoenen tegen iemands wil, intimidatie, aanranding en verkrachting. Vaak gebeurt dit in een situatie die niet gelijkwaardig is, waarin je afhankelijk bent of je afhankelijk voelt van de ander. Wanneer er misbruik wordt gemaakt van positie, leeftijd- of machtsverschil is er sprake van seksueel misbruik.

De ervaring verdwijnt vaak naar de achtergrond

De meeste mensen schamen zich voor wat hen is overkomen en voelen zich schuldig. Ze bagatelliseren het en zeggen er geen last meer van te hebben. Of ze weten diep van binnen wat hen is overgekomen, maar hebben geen beelden. De misbruikervaring verdwijnt naar de achtergrond, naar het onderbewuste. Mensen leggen hierdoor vaak zelf niet de link tussen het misbruik en hun problemen in het dagelijks leven.

Overleven heeft een hoge prijs

Misbruik veroorzaakt diepgaande schade op alle aspecten van ons persoonlijk functioneren. Hoewel veel mensen toch een succesvol leven leiden, ervaren anderen moeilijkheden bij het op de rails krijgen van hun leven.

Veel mensen zijn blijvend op zoek naar het antwoord op de vraag: “Waar ben ik mezelf verloren en wat is de zin van mijn bestaan?” Ze leven met de angst om opnieuw misbruikt te worden of roepen onbewust door hun eigen gedrag het misbruik opnieuw over zichzelf af.

Klachten en symptomen

Overleven brengt allerlei klachten (symptomen) met zich mee, zoals bijvoorbeeld:(onverklaarbare) lichamelijke klachten, veel piekeren, angst, stemmingswisselingen, somberheid, depressie, stress, onrust, verhoogde alertheid, hoog gevoeligheid, dwang, verslaving, eetstoornis, anorexia, overgewicht,  slaapproblemen, verstoorde agressie, negatief zelfbeeld, belemmerende gedachtes, zelfbeschadiging,  en suïcide. Een burn-out ligt op de loer.

Herstel is zeker mogelijk

Therapie of ambulante begeleiding draagt bij aan herstel en bereiken van een zinvol bestaan.

De weg naar herstel kost tijd en gaat met vallen en opstaan. Het herstel proces kent verschillende fases en begint bij onder ogen zien van wat je is gebeurd. Stoppen met bagatelliseren en je verhaal vertellen. Vaak een moeilijke stap maar uiteindelijk bevrijdend.

Meer weten?

Heb je vragen of wil je weten hoe het herstel proces er voor jou concreet uit kan zien?
Bel of mail mij gerust. Je bent welkom voor een vrijblijvende afspraak.

Hettie Nijhof

Misschien vind je dit ook interessant

Therapie

gericht op herstel van de schade

Het Moment

de eerste seconde van seksueel misbruik is alles bepalend.

De Tussentijd

je misbruik ervaring sluimert op de achtergrond.