Psychodrama

speels, verdiepend en actiegericht

Psychodrama is een ervaringsgerichte manier van leren die je direct in beweging zet en doorwerkt in je dagelijkse leven.
Hoe werkt het?

We gaan de vloer op en aan de slag met een actuele situatie, een gebeurtenis of een intern conflict. Dit koppelen we aan de fase van herstel waarin je zit, en een daarbij behorende werkvorm of model uit de Traumaseksuologie. Dit model zetten we neer in een opstelling met stoelen en met mensen wanneer we werken in een groep.

We werken bijvoorbeeld met het model van de innerlijke verdeeldheid en het model van de seksuele imprint. Met de zeven stoelen van agressie, de zeven stoelen van intimiteit en seksualiteit, en met de zes daderverbindingen.

Door op de stoelen te zitten en te werken met rolwissels, ontstaat een levensecht spel met ruimte voor spontaan en creatief leren. Je komt los van je denken. Je ziet, ervaart en voelt wat er in jou, in de ander en tussen jou en de ander gebeurt. Hierdoor begrijp je je eigen emoties en interne conflicten. En kun je je beter verplaatsen in de positie, het gedrag en de gevoelens van de ander. Hierdoor krijg je niet alleen rationeel inzicht, maar ervaar je de inzichten van binnenuit.

Leren in de alsof-wereld

In psychodrama scheppen we een kortstondige alternatieve werkelijkheid, die raakt aan het echte leven. Waarin sluimerende angst, verdriet, boosheid en ander oud zeer naar boven kan komen. Waarin je in contact komt met onopgeloste spanningen en je onbewuste drijfveren. Waarin je woorden vindt voor datgene wat je nog nooit hebt kunnen zeggen. Waarin je weer gaat voelen wat je diepste behoeftes en verlangens zijn. En waarin je oude pijn beetje bij beetje kunt helen.
Na een psychodrama sessie keer je altijd een beetje veranderd terug naar je gewone leven.

Diepgaand en effectief leren

In psychodrama kijk je bij jezelf naar binnen en is er een wisselwerking tussen praten, doen en voelen. Er ontstaat beweging in je diepste kern wat doorwerkt op alle lagen van je persoonlijkheid. Op de ontwikkeling van je identiteit, overtuigingen, inzet van je capaciteiten en je gedrag. Het is een intense, krachtige en effectieve manier van werken aan je herstel.

Met psychodrama kom je spelenderwijs snel tot de kern en ontstaat er ruimte om te experimenteren met nieuw gedrag.

Experimenteren met nieuw gedrag

In het oefenen met nieuw gedrag zoals bijvoorbeeld het duidelijk aangeven van je grenzen, ervaar je direct het effect op jezelf en op de ander. Dit is belangrijk om vastzittende patronen los te weken en te doorbreken. Doordat psychodrama effect heeft op je denken, voelen en handelen, kan nieuw gedrag integreren in je systeem, in heel je lijf.

Misschien vind je dit ook interessant

Van overleven naar leven

en een zin en betekenisvol bestaan

Misschien vind je dit ook interessant

Traumaseksuologie

beschrijft de schade van seksueel misbruik en de weg naar herstel

Supervisie

gericht op begeleiden bij herstel na seksueel misbruik.