Selecteer een pagina

Psychodrama

speels, verdiepend en actiegericht

Psychodrama is een ervaringsgerichte manier van leren die je direct in beweging zet en die doorwerkt in je dagelijkse leven.

Het is een systemische manier van kijken en leren, waarin o.a. gewerkt wordt met opstellingen, stoelen en rolwissels.

Hoe werkt het?

We gaan de vloer op en aan de slag met een actuele situatie, een gebeurtenis of een intern conflict. Dit koppelen we aan de fase van herstel waarin je zit, en een daarbij behorende werkvorm of model uit de Traumaseksuologie. Een model zetten we neer met stoelen.

We werken bijvoorbeeld met het model van de innerlijke verdeeldheid en het model van de seksuele imprint. Met de zeven stoelen van agressie, de zeven stoelen van intimiteit en seksualiteit, en met de zes dader verbindingen.

Door op de stoelen te zitten en te werken met rolwissels, ontstaat er ruimte voor spontaan en creatief leren. Je komt los van je denken. Je ziet, ervaart en voelt wat er in jou, in de ander en tussen jou en de ander gebeurt. Hierdoor begrijp je je eigen emoties en interne conflicten. En kun je je beter verplaatsen in de positie, het gedrag en de gevoelens van de ander. Hierdoor krijg je niet alleen rationeel inzicht, maar ervaar je de inzichten van binnenuit, vanuit je diepste zijn.

Met psychodrama komen de modellen uit de Traumaseksuologie tot leven, wat het leerrendement vergroot.

Diepgaand en effectief leren

In een psychodrama-sessie kijk je bij jezelf naar binnen en is er een wisselwerking tussen praten, doen en voelen. Er ontstaat beweging in je diepste kern wat doorwerkt op alle lagen van je persoonlijkheid. Op de ontwikkeling van je identiteit, overtuigingen, inzet van je capaciteiten en je gedrag. Het is een intense, krachtige en effectieve manier van werken aan je herstel.

Met psychodrama kom je spelenderwijs snel tot de kern en ontstaat er ruimte om te experimenteren met nieuw gedrag.

Experimenteren met nieuw gedrag

In het oefenen met nieuw gedrag zoals bijvoorbeeld het duidelijk aangeven van je grenzen, ervaar je direct het effect op jezelf en op de ander. Dit is belangrijk om vastzittende patronen los te weken en te doorbreken. Doordat psychodrama effect heeft op je denken, voelen en handelen, kan nieuw gedrag integreren in je systeem, in heel je lijf.

Hettie Nijhof

Misschien vind je dit ook interessant

Traumaseksuologie

beschrijft de schade van seksueel misbruik in de jeugd, de gevolgen daarvan en hoe deze hersteld kan worden.

Misschien vind je dit ook interessant

Nascholing

over de schade van misbruik, de gevolgen daarvan en de weg naar herstel.

Supervisie

gericht op begeleiden bij herstel na seksueel misbruik.