Selecteer een pagina

Traumaseksuologie

is een methode om te werken aan herstel na seksueel misbruik

Traumaseksuologie beschrijft de schade van seksueel misbruik in de jeugd, de gevolgen daarvan en hoe deze hersteld kan worden.

Deze methode is ontwikkeld door (Peter John Schouten, 2016). Hieronder lees je een aantal belangrijke aspecten, die de basis zijn voor onze manier van begeleiden.

Psychische dwarslaesie

De schade van misbruik is diepgaand en dringt door tot de kern van je persoonlijkheid. Je raakt innerlijk verdeeld, het snoert je mond en blokkeert je levensenergie. Er ontstaat een splitsing tussen je gevoelens en je ratio. Het heeft grote invloed op de ontwikkeling van je identiteit en op de overtuigingen over jezelf en de ander. Je wordt onzeker over je kwaliteiten en dat belemmert de inzet en ontwikkeling van je capaciteiten. Je weet niet goed meer wat je zelf graag wilt en past je snel aan. Aangeven van je grenzen is moeilijk omdat je deze niet goed meer voelt.

Traumaseksualiteit

Door seksueel misbruik raakt je eigen seksuele ontwikkeling verstoord of geblokkeerd. Er kan verwarring ontstaan over je seksuele identiteit, sekse identiteit en over intimiteit en seksualiteit.

De schade verspreidt zich over alle leefgebieden

De gevolgen van de schade worden zichtbaar in alle levensgebieden. Het heeft invloed op je fysiek en mentaal welbevinden, leefstijl, dagelijks functioneren, werk en studie, sociale contacten, opvoeding van je kinderen, intieme relaties en algehele kwaliteit van leven. De meeste mensen zijn blijvend op zoek naar de zin van hun bestaan.

De schade zet zich vast in je lichaam

De schade dringt door tot op celniveau en zet zich vast in je lichaam. Veel slachtoffers hebben last van (onverklaarbare) lichamelijke klachten.

Actief slachtofferschap

Door herhalend gedrag dat voortkomt uit de schade, kom je steeds weer in dezelfde misbruiksituaties terecht. Bijvoorbeeld in verkeerde relaties of in conflict met autoriteiten. Je bent onmachtig om hier zelf een ander en adequaat antwoord op te vinden.

De weg naar herstel

De weg naar herstel kent een aantal belangrijke fases. Onder ogen zien van wat je is gebeurd, vergroten van je inzicht over de schade die je hebt opgelopen, stoppen met actief slachtofferschap en de dader uit je systeem werken. Doorbreken van belemmerende gedachten en patronen, leren en integreren van nieuw gedrag om uiteindelijk zin en betekenis te kunnen geven aan wat je is gebeurd.

Begeleiding bij herstel

Begeleiding bij herstel van de schade is belangrijk om de regie terug te krijgen over je leven. De methode Traumaseksuologie geeft hiervoor een heel aantal heldere modellen om mee te werken. Daarnaast vraagt herstel om een diepgaande en ervaringsgerichte manier van werken en leren. Deze ontstaat door de methode Traumaseksuologie te verbinden met de methode Psychodrama. Hiermee heeft (Peter John Schouten, 2020) een nieuwe, laagdrempelige en effectieve methodiek voor begeleiding bij herstel ontwikkeld.

Na- en Bijscholing

Heb je belangstelling voor een professionele verdieping op dit gebied? Dan is een
nascholing of supervisie misschien wel iets voor jou.

Ben je nieuwsgierig of geïnteresseerd?
Bel of mail mij gerust. Ik vertel je graag meer.

Hettie Nijhof

Misschien vind je dit ook interessant

Begeleiding

bij herstel na seksueel misbruik.

Het Moment

de eerste seconde van seksueel misbruik is alles bepalend.

De Tussentijd

je misbruik ervaring sluimert op de achtergrond.