Selecteer een pagina

Traumaseksuologie

een methode voor herstel na seksueel misbruik

Traumaseksuologie beschrijft de schade van seksueel misbruik in de jeugd. De gevolgen daarvan en hoe deze hersteld kan worden.

Het is tevens een methode voor begeleiding bij herstel, ontwikkeld door Peter John Schouten (2016). Het is de basis voor mijn manier van werken.

Een aantal belangrijke uitgangspunten in het kort.

Het Moment

Het eerste moment van seksueel misbruik is bepalend. Alles wat daarna gebeurt verdiept de ervaring van dat eerste moment. Er vinden in één seconde vier belangrijke ervaringen direct na elkaar plaats. Je raakt in shock, je wordt geconfronteerd met een seksueel opgewonden volwassene, je verliest je kind-zijn en je voelt je machteloos en hulpeloos. De ervaring sla je op in je lichaamsgeheugen en deze bepaald vervolgens onbewust je leven.

Eenmalig even erg?

Bij de schade van seksueel misbruik gaat het niet om hoe vaak je seksueel misbruikt bent. De schade vindt plaats in het eerste moment en alles wat daarna gebeurt verdiept de schade.

De schade

De schade die ontstaat als gevolg van de vier ervaringen, is diepgaand en verstrekkend. Deze dringt door tot de kern van je persoonlijkheid en raakt daardoor ook alle andere lagen. Je identiteitsontwikkeling raakt verstoord en je eigen seksuele ontwikkeling stopt. Je ontwikkeld belemmerende overtuigingen over jezelf en je gevoelens, behoeftes en verlangens stop je ver weg. De ontwikkeling en inzet van eigen potentieel stagneert. En er ontstaan (gedrags-)problemen in de omgang met anderen.

De gevolgen van de schade

De gevolgen van de schade wordt zichtbaar in alle levensgebieden. Het heeft invloed op je fysiek en mentaal welbevinden, leefstijl, dagelijks functioneren, werk, studie, sociale contacten, opvoeding van je kinderen, intieme relaties en de algehele kwaliteit van je leven. De meeste mensen zijn blijvend op zoek naar de zin van hun bestaan.

Actief slachtofferschap

Door herhalend gedrag dat voortkomt uit de schade, kom je steeds weer in (dezelfde) misbruiksituaties terecht. Bijvoorbeeld in verkeerde relaties of in conflict met autoriteiten. Je bent onmachtig om hier zelf een ander en adequaat antwoord op te vinden.

Symptomen

Wanneer je de schade van misbruik niet herstelt, ontstaan symptomen zoals: PTSS, (onverklaarbare) lichamelijke klachten, depressie, stemmingswisselingen, angst, dwang, verslaving, eetstoornis, stress, overgewicht, hooggevoeligheid en slaapproblemen. En een burn-out ligt op de loer.

De weg naar herstel

De weg naar herstel kent een aantal belangrijke fases: onder ogen zien van wat je is gebeurd, vergroten van inzicht over de schade die je hebt opgelopen, stoppen met actief slachtofferschap en de dader uit je systeem werken. Doorbreken van belemmerende gedachten en patronen, leren en integreren van nieuw gedrag om uiteindelijk zin en betekenis te kunnen geven aan wat je is gebeurd.

Begeleiding bij herstel

In de Traumaseksuologie staat herstel van de schade centraal. Hiermee pak je de oorzaak van symptomen aan, waardoor deze minder worden of verdwijnen. En het is essentieel voor het daadwerkelijk oplossen van je problemen in het dagelijks leven. De methode geeft hiervoor een heel aantal heldere modellen om mee te werken.

Na- en Bijscholing

Heb je belangstelling voor een professionele verdieping op dit gebied? Dan is onze nascholing of supervisie misschien wel iets voor jou. Bel of mail mij. Ik vertel je graag meer of stuur je een opleidingsgids toe.

Hettie Nijhof

Misschien vind je dit ook interessant

Begeleiding

bij herstel na seksueel misbruik.

Het Moment

de eerste seconde van seksueel misbruik is alles bepalend.

De Tussentijd

je misbruik ervaring sluimert op de achtergrond.