Traumaseksuologie

Traumaseksuologie beschrijft de schade en gevolgen van seksueel misbruik, en hoe deze hersteld kan worden.

Unieke methodiek

Traumaseksuologie is een nieuwe wetenschap en begeleidingsmethode, ontwikkeld door Peter John Schouten.

Door de modellen uit deze methode te combineren met de methode psychodrama, ontstaat een unieke methodiek. Deze is bijzonder waardevol en effectief in het begeleiden van slachtoffers van seksueel misbruik en alle andere vormen van machtsmisbruik en emotionele verwaarlozing.

Een methodiek waarin de cliënt met zijn/haar verhaal centraal staat en niet de classificatie in de DSM.

Werken met deze methodiek?

Het is een manier van hulpverlenen die diepgaande kennis en kunde van de hulpverlener vraagt. En de bereidheid om zichzelf als instrument in te zetten. Voorwaarden om de belangrijkste helende factor, de relatie tussen cliënt en therapeut, vorm te kunnen geven.

Enkele belangrijke aspecten

Psychische dwarslaesie

Deze ontstaat als gevolg van de verloren macht en de ervaren angst in het eerste moment van misbruik. Je eigen innerlijke structuur verandert en je raakt innerlijk verdeeld. Dit verlamt je persoonlijkheid, snoert je de mond en blokkeert je levensenergie.

Je gaat je richten op het welbevinden van de ander en maakt je eigen behoeftes hieraan ondergeschikt. Je verbergt je kwetsbaarheid en gedraagt je flink en sterk. Uiten van je gevoelens is moeilijk omdat je hiermee het contact hebt verloren. Op tijd aangeven van je grenzen is lastig omdat je ze niet meer goed voelt. Je bent onvoldoende in staat om je volledige potentieel in te zetten. En het dagelijkse leven kost je regelmatig te veel energie.

Traumaseksualiteit

Bij seksueel misbruik raakt ook je seksuele ontwikkeling verstoord en kan er twijfel ontstaan over je eigen seksuele identiteit. Er ontstaat verwarring over intimiteit en seksualiteit waardoor het moeilijk wordt om gezonde intieme relaties aan te gaan.

Schade gaat in je lijf zitten

De schade en de gevolgen gaan diep in je lijf zitten. In heel je systeem, op celniveau. Veel slachtoffers hebben last van (onverklaarbare) lichamelijke klachten.

Actief slachtofferschap

Door herhalend gedrag dat voortkomt uit de schade van de traumatische ervaring, kom je steeds weer in dezelfde (misbruik)situaties terecht. Bijvoorbeeld in verkeerde relaties of in conflict met autoriteiten. Je bent onmachtig om hier zelf een ander en adequaat antwoord op te vinden en een burn-out ligt daardoor op de loer.

Verwerking en herstel

Herstel na (seksueel) machtsmisbruik of andere vormen van emotionele verwaarlozing, vraag daarom om een diepgaande en ervaringsgerichte manier van werken en leren. Zodat je patronen en gedachten die niet meer effectief zijn ook daadwerkelijk los kunt laten. En nieuw gedrag kunt integreren in je kern, in je systeem, in heel je lijf.

Alleen daarmee is het mogelijk om daadwerkelijk de regie over je eigen leven terug te krijgen. Om vanuit heelheid, vrij en authentiek te kunnen leven.

Misschien vind je dit ook interessant

Opleiding Begeleiding bij herstel na (seksueel) machtsmisbruik

In deze opleiding vergroot je je kennis en vaardigheden in het begeleiden van volwassenen na (seksueel)machtsmisbruik.

Misschien vind je dit ook interessant

Therapie bij herstel na seksueel misbruik

Werk aan je herstel na seksueel misbruik en krijg de regie over je eigen leven weer terug.

Supervisie Traumaseksuologie

Versterk je professioneel handelen in het begeleiden van volwassenen na seksueel misbruik in hun jeugd.