Traumaseksuologie

een methode voor herstel na seksueel misbruik

Traumaseksuologie beschrijft de schade van seksueel misbruik in de jeugd. De gevolgen daarvan en hoe deze hersteld kan worden.

Het is ook een methode voor begeleiding bij herstel, ontwikkeld door Peter John Schouten (2016).

Een aantal belangrijke uitgangspunten in het kort.

Het Moment

Het eerste moment van seksueel misbruik is bepalend. Er vinden in één seconde vier belangrijke ervaringen achter elkaar plaats. Je raakt in shock, je wordt geconfronteerd met een seksueel opgewonden volwassene, je verliest je kind-zijn en voelt je machteloos en hulpeloos. De ervaring sla je op in je lichaamsgeheugen en deze bepaald vervolgens onbewust je leven.

Eenmalig even erg?

Bij de schade van seksueel misbruik gaat het niet om hoe vaak je seksueel misbruikt bent. De schade vindt plaats in het eerste moment en alles wat daarna gebeurt verdiept de schade.

De schade en de gevolgen daarvan

De schade die ontstaat in het eerste moment is diepgaand en dringt door tot de kern van je persoonlijkheid. De gevolgen van de schade worden zichtbaar in alle levensgebieden.

Je kern (ziel, authenticiteit) blijft in tact, maar je verliest geheel of gedeeltelijk het contact ermee. Je ziel wil zich echter uitdrukken en blijft daarom op zoek naar de mogelijkheden die daarvoor nog zijn. Het is ook de bron van je (blijvende) zoektocht naar herstel en heling.

Psychische dwarslaesie

Machtsmisbruik veroorzaakt een emotionele verlamming: het bevriest je gevoelens en je verliest de macht over je leven. De dader nestelt zich als macht in jouw systeem. Je innerlijke structuur wordt hierdoor aangetast en valt als het ware uiteen. Hierdoor kun je niet meer vrij vanuit je eigen kern en levenslust, leven.

De geïnternaliseerde dader/bezetter neemt het beheer van je handelen over, zonder dat je je daar bewust van bent. Hierdoor kun je jezelf niet meer of maar gedeeltelijk als eigen uniek persoon, ontwikkelen.

Wanneer je eigenschappen van de dader projecteert op anderen, verval je weer in de misbruik stand en raak je innerlijk verdeeld. Dit verlamt je persoonlijkheid en snoert je mond.

Traumaseksualiteit

Traumaseksualiteit ontstaat door de schokkende seksuele ervaring. Je eigen seksuele ontwikkeling raakt verstoord of stopt. Er ontstaat tweestrijd over je seksuele behoeftes, en je komt met chronische vragen rondom seksuele- en/of sekse-identiteit, te zitten. Deze tijdelijke identiteit kan een leven lang duren.

Actief slachtofferschap

Door herhalend gedrag dat voortkomt uit de schade, kom je steeds weer in (dezelfde) misbruiksituaties terecht. Bijvoorbeeld in verkeerde relaties of in conflict met autoriteiten. Je bent onmachtig om hier zelf een ander en adequaat antwoord op te vinden.

Het huis van herstel

In de weg naar herstel staat het oplossen (herstellen) van de schade centraal. Deze weg kent een aantal belangrijke fases: onder ogen zien van wat je is gebeurd, vergroten van inzicht over de schade die je hebt opgelopen. Stoppen met actief slachtofferschap en de dader uit je systeem werken. Helen van oude pijn, doorbreken van belemmerende gedachten/patronen en integreren van nieuw gedrag. Om uiteindelijk zin en betekenis te kunnen geven aan wat je is gebeurd.

Het huis van herstel kent voor iedere fase heldere modellen om mee te werken.

Misschien vind je dit ook interessant

Therapeutische begeleiding

bij herstel na seksueel misbruik.

Het Moment

de eerste seconde van seksueel misbruik is alles bepalend.

De Tussentijd

je misbruik ervaring sluimert op de achtergrond.