Gevolgen van de schade

zijn verstrekkend

De gevolgen van de schade verspreiden zich als een olievlek over alle leefgebieden. 

1. Gevolgen van de nog niet uitgedoofde shock en de verloren eigen macht

Je leeft voornamelijk in je hoofd en bent het contact met je gevoelens en behoeftes kwijt. Hierdoor is echt contact met de ander moeilijk. Je piekert veel, denkt je vast in cirkels wat leidt tot hoofdpijn, migraine en slapeloosheid.

Je bent regelmatig even weg of maar voor de helft aanwezig. Je staat altijd aan, bent constant alert en schrik bij plotselinge aanraking. Ook heb je waarschijnlijk last van (onverklaarbaar) lichamelijke klachten.

Je past je snel aan en houdt meer rekening met de ander dan met jezelf. Je hebt geen duidelijk Nee en Ja meer, waardoor opnieuw misbruikt worden op de loer ligt. Je authentieke deel en je potentieel komen niet tot hun recht. Daarnaast kun je ook grenzenloos zijn. De stem van de dader lijkt je eigen stem te zijn geworden, wat je onmachtig maakt.

2. Gevolgen van de schade van de gedwongen (en te vroege) seks

Je raakt in tweestrijd over je seksuele behoeftes, over je man/ vrouw zijn en je mannelijk/ vrouwelijk voelen, over de rol die je inneemt in een intieme en seksuele relatie. Je leeft met vragen over je seksuele identiteit en/of sekse identiteit. Seksueel relaties lopen vaak stuk omdat daarin herhaling van het misbruik plaatsvindt. Slachtoffers leven regelmatig een dubbel leven, raken seksverslaafd of ontwikkelen dader gedrag.

3. Gevolgen van de schade door het verlies van je kind-zijn

Je leeft waarschijnlijk boven je macht en neemt te veel hooi op hun vork. Je hebt nog kinderlijke behoeften en kunt slecht omgaan met conflicten. Of je presteert onder je kunnen of je gaat over je grenzen. Een burn-out ligt op de loer. Vaak is het moeilijk om een opleiding af te maken en een werk/baan vol te houden. Je hebt zeer waarschijnlijk regelmatig conflicten met autoriteiten en leidinggevenden.

Je vriendschappen raken besmet en worden ingewikkeld, wanneer daar seks in gaat spelen. Ouders ervaren vaak angst om de schade van het misbruik door te geven aan hun kinderen, wat leidt tot overbescherming of afwijzing.

4. Gevolgen van de schade door gemis aan gezien en erkend zijn

Je projecteert waarschijnlijk je eigen onvervulde behoefte aan erkenning, op de wereld. Je voelt de pijn en het onrecht wat anderen wordt aangedaan. Dit trek je je aan en je gaat het voor anderen opnemen. Je komt waarschijnlijk op voor de zwakkeren in de samenleving en vecht tegen onrechtvaardigheid.

5. Gevolgen van de schade door het geheim

Je leeft met een blokkade in de keel. Praten over de misbruik- en andere belangrijke ervaringen lukt niet meer. Je gevoelens en behoeftes zijn afgesloten en vinden geen weg naar buiten. Je mist een gezonde mate van agressie, die nodig is om jezelf te beschermen en om op te komen voor jezelf. Je leeft in eenzaamheid en isolement met je geheim.Hettie Nijhof

Misschien vind je dit ook interessant

Het moment

de eerste seconde van seksueel misbruik is alles bepalend.

Misschien vind je dit ook interessant

Onder ogen zien

van wat je is gebeurd, is de eerste stap op de weg naar herstel en een vrij leven.

De schade

is diepgaand en verstrekkend.