Het Moment

Het eerste moment van seksueel misbruik is alles bepalend
Het eerste moment van seksueel misbruik is bepalend. Alles wat daarna gebeurt verdiept de ervaring van het eerste moment.

Er vinden vier indringende ervaringen direct na elkaar plaats.

1. Je raakt in shock

Door de overval van de dader schrik je en ervaar je angst. Je verstart, je adem stokt, je spieren trekken samen en verstijven. Dit begint al wanneer je de dreiging voelt dat er iets gaat gebeuren.

Doordat je geconfronteerd wordt met een seksueel opgewonden volwassene en in zijn/haar macht komt, raak je ontredderd. Je verliest je eigen wil, kunt je niet meer verdedigen en hebt geen nee meer.

2. Je wordt geconfronteerd met de seksualiteit van een volwassenen

In de shock gebeuren de seksuele handelingen. Je handelt automatisch waardoor het lijkt alsof je erbij bent. Je ervaart angst en onlust en je wilt dat het stopt. Je kunt tegelijk ook lust en nieuwsgierigheid ervaren. Deze tegenstrijdigheid werkt verwarrend.

Je eigen seksualiteit wordt wakker gemaakt en je wordt misbruik voor de seksuele behoefte bevrediging van de dader.

3. Je verliest het kind-zijn

Doordat de dader ontkend dat je kind bent en nog helemaal niet klaar bent voor seks, wordt je je onschuld afgenomen en verlies je je onbevangenheid. Je blijft alleen achter met vragen. Je krijgt iets mee te dragen waar je met leeftijdgenoten niet over kunt praten.

4. Je voelt je hulpeloos

In de angst, onveiligheid en machteloosheid heb je iemand nodig die je ziet, beschermd, de dader aanspreekt en stopt. Deze is er echter in de meeste gevallen niet. Je voelt je alleen, hulpeloos en overgeleverd.

Het geheim

Onder dreigementen van de dader of doordat je zelf weet dat wat er gebeurde niet in orde was en je dit niet zomaar kunt vertellen, hou je je mond. Je ervaring wordt een geheim vol schuld -en schaamtegevoelens.

Het moment wordt de verloren seconde

De ervaring sla je op in je lichaam. Je zintuigen hebben alle details vastgelegd. Deze wordt met alle gevoelens in je lichaamsgeheugen bewaard. Het gaat onbewust je leven bepalen. Totdat je weer contact maakt met deze verloren seconde, en deze weer onderdeel wordt van je leven.

Lees meer over de schade die ontstaat in het eerste moment van seksueel misbruik.

Lees in de Tussentijd over wat er gebeurt tussen het eerste moment van misbruik en het moment waarop je ziet wat de gevolgen daarvan zijn voor je dagelijks leven.

Hettie Nijhof

Misschien vind je dit ook interessant

Onder ogen zien

is de eerste stap naar herstel

Misschien vind je dit ook interessant

De Schade

als je weet wat de schade is kun je deze herstellen

Gevolgen van de schade

deze verspreid zich als een olievlek over alle leefgebieden