Chinese geneeswijze

om het zelfherstellend vermogen van je lichaam te activeren

Je komt meer in contact met je lijf en gevoelens wat mentale onrust vermindert.

Uitgangspunt Chinese Geneeswijze

Als mens ben je meer dan een verzameling van botten, spieren, pezen en organen. Er is een onzichtbaar mechanisme waardoor alle lichamelijke onderdelen en cellen met elkaar samenwerken, op elkaar reageren en ook met de geest contact maken. Dat mechanisme kun je beschouwen als ‘levensenergie’ of ‘Qi’ (spreek uit: tjie) wat door je lichaam stroomt. Als Qi vrij kan stromen, verlopen alle fysieke, mentale en emotionele processen goed. Je voelt je in balans en er is een helder evenwicht tussen lichaam en geest.

Verstoren van evenwicht

Er is veel dat dit evenwicht kan verstoren: vermoeidheid, overbelasting, stress, te zware emoties, een onevenwichtig eetpatroon/ dieet. Dit en heel veel andere dingen vragen dan te veel van lichaam en/ of geest waardoor je de balans kwijtraakt. Het is bekend dat bij traumatische ervaringen zoals seksueel misbruik de stroming van Qi ook geblokkeerd raakt.

Lichaam en geest zijn een

Als de vrije doorstroom van Qi verstoord is, ontstaat een gevoel van onbehagen of het niet goed functioneren van verschillende lichaamsonderdelen. Omdat de mens als één geheel gezien wordt (lichaam en geest), is psychische en emotionele disbalans ook een teken van het niet goed stromen van Qi door je lichaam. Dit kan zich uiten in lichamelijke en/of psychische klachten

Wanneer onze levensenergie Qi dus vastloopt en geblokkeerd raakt ontstaan er lichamelijke of geestelijke klachten en soms allebei. Klachten die volgens de Westerse geneeskunde niet altijd te verklaren zijn.

Wat doet Chinese Geneeswijze?

Therapeutische massage (Tuina), accupunctuur, voeding- en leefstijladvies is gericht op het activeren van het zelf herstellend vermogen van het lichaam. Spanningen in het lichaam krijgen zo de kans om weg te vloeien. Opgeslagen en onderdrukte emoties zoals boosheid worden losgemaakt en komen tot uiting waarna je deze een plek kunt geven. Je komt meer in contact met je lijf en gevoelens wat mentale onrust vermindert.

Het behandelt trauma gerelateerde (onverklaarbare) lichamelijke klachten, zodat deze verminderen of oplossen. Tuina en Acupunctuur brengen beweging in Qi, zodat deze weer vrij kan stromen. Ze geven een diepe fysieke en geestelijke ontspanning waardoor lichaam en geest weer in balans kunnen komen.

Resultaat
  • De verbinding tussen lichaam en geest wordt sterker waardoor je vaker doet wat je zelf wil
  • Je ervaart meer rust in je hoofd en hebt meer contact met je lijf
  • Je hebt veel minder last van lichamelijke klachten
  • Je slaapt beter en voelt je rustiger
Acupunctuur

Bij acupunctuur worden dunne naalden op zorgvuldig gekozen plaatsen (acupunctuurpunten) geprikt. Daardoor worden de punten gestimuleerd. Ieder punt heeft specifieke acties, en de combinatie van punten moet een evenwichtige opdracht aan het lichaam zijn. Wanneer je het moeilijk vindt om aangeraakt te worden, kan acupunctuur in de onderbenen of armen een oplossing zijn.

Therapeutische massage (Tuina)

Ook bij de massages wordt gewerkt met specifieke acupunctuurpunten waar Qi zich mogelijk heeft opgehoopt en pijn is ontstaan. Wanneer je het lastig vindt om op je rug/buik te liggen wordt de behandeling zittend uitgevoerd

Voeding-en leefstijl advies

 

WHO (World Health Organisation)

De WHO heeft een aantal veel voorkomende klachten beschreven waarvoor massage en acupunctuur zeer helpend zijn. Hier zitten ook klachten bij die regelmatig voorkomen bij slachtoffers van seksueel misbruik. Zoals bijvoorbeeld:
• Blaasproblemen (vaak moeten plassen)
• Darmklachten
• Pijnlijke gewrichten en spieren (nek en schouders
• Hoofdpijn/ migraine/ vol of wattig gevoel in het hoofd
• Menstruatieklachten/PMS
• Hyperventilatie
• Pijnlijke spieren, gewrichten, borst, buik, huid-jeuk
• Vermoeidheid
• Slaapproblemen
• Stressklachten (spanning, rusteloosheid, somberheid, impulsief handelen, kort lontje)
• Maagproblemen (gebrek aan eetlust of te veel eten)
• Emotionele disbalans (stemmingswisselingen, depressie, angsten, onverwerkt verdriet)

Ilse Erich

Misschien vind je dit ook interessant

Therapeutische begeleiding

gericht op het terugkrijgen van de regie over je leven

Misschien vind je dit ook interessant

Traumaseksuologie

beschrijft de schade van seksueel misbruik, de gevolgen daarvan en hoe deze hersteld kan worden

Psychodrama

is een ervaringsgerichte manier van leren die je direct in beweging zet en doorwerkt in je dagelijkse leven.