Selecteer een pagina

Wat is psychodrama?

Speels, verdiepend en actiegericht
Psychodrama is een ervaringsgerichte manier van leren die je direct in beweging zet en doorwerkt in de dagelijkse praktijk.
Alleen rationeel inzicht is vaak niet genoeg

Met iemand praten over je begeleidingsvraag, ervaring en gevoelens lucht op. Rationeel inzicht en met je verstand weten wat je anders wilt doen is belangrijk. Om daadwerkelijk ook tot gedragsverandering te komen is er meer nodig.

Hiervoor is het belangrijk dat je ook weet en voelt wat er bij jou in de onderstroom leeft. Wat je gevoelens, wensen, drijfveren en verlangens zijn. En welke pijnlijke, ingrijpende (traumatische) ervaringen uit je jeugd je nog niet geheeld hebt. Want hierin zit vaak de oorsprongvan je belemmerende gedachten en ineffectieve patronen.

Psychodrama

In psychodrama wordt een actuele gebeurtenis in een levensecht spel neergezet, zonder enige voorbereiding. Door het onverwachte en niet geplande, ontstaat er ruimte voor spontaan en creatief leren. Je komt los van je denken. Je ziet, ervaart en voelt wat er in jou, in de ander en tussen jou en de ander gebeurt. Hierdoor begrijp je je eigen emoties en interne conflicten. En kun je je beter verplaatsen in de positie, het gedrag en de gevoelens van de ander.

Door situaties uit te spelen ervaar je nieuwe inzichten. En zie en ervaar je direct het effect van het oefenen met ander gedrag, Wat het effect is op jezelf en op de ander. Dit is belangrijk om vastzittende patronen los te weken en te doorbreken. En om nieuw gedrag te integreren in je systeem, in heel je lijf.

In psychodrama kom je spelenderwijs tot verdieping, tot de kern en bij je eigen wijsheid.

Psychodrama is een systemische, drie dimensionale en dynamische manier van leren. Waarin o.a. gewerkt wordt met opstellingen, stoelen, rolwissels en voorwerpen.

Een deelnemer verwoorde het als volgt:

“Psychodrama vind ik een krachtige, bevrijdende en efficiënte methode. Krachtig door de directheid. Bevrijdend voor zowel de cliënt als begeleider, door het speelse en verdiepende karakter. Efficiënt omdat je sneller dan met alleen praten tot de kern komt.”

Hettie Nijhof

Misschien vind je dit ook interessant

Workshop

Je vergroot je kennis over de schade van seksueel misbruik en hoe deze hersteld kan worden.

Misschien vind je dit ook interessant

Opleiding

In deze opleiding vergroot je jouw kennis en vaardigheden in het begeleiden bij herstel na seksueel misbruik.

Supervisie Traumaseksuologie

In deze supervisie staat het begeleiden van volwassenen bij herstel na seksueel misbruik centraal. Je versterkt jouw professioneel handelen als begeleider.