Selecteer een pagina

Voor herstel na seksueel misbruik

begeleiding en nascholing

Herstel na seksueel misbruik is belangrijk om weer vanuit eigen regie, vrij te kunnen leven.

Wanneer spreken we van seksueel misbruik?

Seksueel grensoverschrijdend gedrag is bijvoorbeeld: ongewenste aanrakingen, zoenen tegen iemands wil, intimidatie, aanranding en verkrachting. Vaak gebeurt dit in een situatie die niet gelijkwaardig is, waarin je afhankelijk bent of je afhankelijk voelt van de ander. Wanneer er misbruik wordt gemaakt van positie, leeftijd- of machtsverschil is er sprake van seksueel misbruik.

Traumatische ervaring

Seksueel misbruik is een zeer ingrijpende ervaring. Het is een aanslag op je ziel, op de kern van je persoonlijkheid. De schade is diepgaand en verstrekkend. De gevolgen verspreiden zich als een olievlek over je dagelijks leven.

De misbruikervaring verdwijnt vaak naar de achtergrond

De meeste slachtoffers schamen zich voor wat hen is overkomen en voelen zich schuldig. Veel mensen bagatelliseren of ontkennen wat hen is overkomen. Hun ervaring verdwijnt naar de achtergrond. Mensen leggen daardoor vaak zelf niet de link tussen wat ze hebben meegemaakt en de gevolgen daarvan in hun leven.

Overleven heeft een hoge prijs

Veel mensen zijn in staat om met hun overlevingsgedrag een succesvol bestaan op te bouwen. Voor anderen is het moeilijker om hun leven goed op de rit te krijgen. Leven met de schade van seksueel misbruik leidt tot problemen in alle levensgebieden. En brengt allerlei klachten (symptomen) met zich mee, zoals bijvoorbeeld:

PTSS, (onverklaarbare) lichamelijke klachten, depressie, stemmingswisselingen, angst, dwang, verslaving, eetstoornis, stress, overgewicht, hooggevoeligheid en slaapproblemen. En een burn-out ligt op de loer.

Wat is nodig voor herstel?

Voor herstel is een ervaringsgerichte manier van werkenen en leren nodig op alle lagen van de persoonlijkheid. Herstel van de schade is belangrijk omdat je daarmee de oorzaak van de symptomen aanpak. Klachten worden langzaam minder en verdwijnen uiteindelijk. Herstel van de schade is ook essentieel voor het daadwerkelijk oplossen van je problemen in het dagelijks leven. Hiervoor werk ik met de methodiek Traumaseksuologie en Psychodrama .

Integrale multidisciplinaire aanpak

Soms is (tijdelijk) extra ondersteuning bij het herstellen van de schade, hanteren en oplossen van symptomen of bij je functioneren in een specifiek leefgebied, helpend. Ik werk dan samen met andere vakspecialisten.

Begeleiding

Wil je meer weten over hoe een begeleidingstraject er voor jou uit kan zien?
Bel of mail mij gerust Ik ga graag met je in gesprek.

Na- en Bijscholing

Heb je belangstelling voor een professionele verdieping op dit gebied? Dan is mijn nascholing of supervisie misschien wel iets voor jou. Bel of mail mij. Ik vertel je graag meer of stuur je een opleidingsgids toe.

Hettie Nijhof

Misschien vind je dit ook interessant

Begeleiding

bij herstel na seksueel misbruik.

Misschien vind je dit ook interessant

Traumaseksuologie

beschrijft de schade van seksueel misbruik in de jeugd, de gevolgen daarvan en hoe deze hersteld kan worden.

Psychodrama

is een ervaringsgerichte manier van leren die je direct in beweging zet en doorwerkt in je dagelijkse leven.