Selecteer een pagina

Nascholing

over de schade en gevolgen van misbruik en de weg naar herstel

In deze nascholing maakt je kennis met de methodiek Traumaseksuologie en Psychodrama.

Je krijgt meer inzicht in de schade van seksueel misbruik, de gevolgen daarvan in het dagelijks leven van mensen en de weg naar herstel. Daarnaast vergroot je je begeleidingsvaardigheden.

Voor wie?

Professionals die werken met slachtoffers van (seksueel) misbruik. Zoals bijvoorbeeld: jeugd-en-gezin-professionals, maatschappelijk-werkers, GGZ agogen, psychosociaal hulpverleners, therapeuten, counselors, coaches en pastoraal-werkers.

Wat biedt deze opleiding jou?

Het is zowel een theoretische als praktische opleiding. Je leert kijken door de bril van de Traumaseksuologie en we gaan actief aan de slag met de belangrijkste modellen. Op deze manier ervaar jezelf het effect van het werken met deze methodiek en beklijft de theorie beter.

Er is veel ruimte om te experimenteren en we nemen de tijd voor reflectie. Je ontwikkelt jezelf als persoon en als professional.

Opzet en inhoud

De opleiding bestaat uit twee delen van elk zes dagen. In deel 1 staat de schade als gevolg van de angst en de verloren macht (de psychische dwarslaesie) centraal. In deel 2 richten we ons voornamelijk op de schade als gevolg van de gedwongen en te vroege seks (de tramaseksualiteit).

Eigen praktijk

Afhankelijk van de rol die je hebt in je eigen praktijk, Je oefent ook in je eigen praktijk. Leervragen die hieruit voortkomen krijgen een plek in de opleidingsdagen.

Resultaten
  • Je begrijpt de schade van (seksueel) machtsmisbruik. En je hebt zicht op hoe de gevolgen hiervan doorwerken in het dagelijks leven van mensen
  • Je herkent signalen en maakt deze bespreekbaar
  • Je kent de fasen van herstel en hoe je hierin kunt werken met mensen
  • Je kunt werken met enkele modellen, waardoor je leerervaringen creëert die beklijven
  • Je bent je bewust van de patronen die je nog belemmeren om helemaal vrij te kunnen handelen als professional
  • Je kent je mogelijkheden en beperkingen in begeleiding en verwijst door indien nodig

Ervaringsgericht, leerzaam, diepgaand, indrukwekkend en met humor en plezier.

Voorwaarden

Je hebt HBO werk- en denkniveau en een afgeronde opleiding in je vakgebied en je bent werkzaam in de praktijk.

Co-opleider

Ik geef de opleiding samen met Gerard Rotering.

Supervisie
Supervisie na de opleiding

Ook kun je met een supervisie-traject datgene wat je geleerd hebt in de uitbouwen en verstevigen. Zodat je het patroon van machtsmisbruik steeds beter doorziet en effectiever kunt hanteren.

Na deze twee modulen, kun je een supervisie-traject volgen, waarin je datgene wat je geleerd hebt kunt uitbouwen en verstevigen. Zodat je het patroon van machtsmisbruik steeds beter doorziet en effectiever kunt hanteren. In deze supervisie is er veel ruimte om je eigen stijl (methode) van begeleiden verder te ontwikkelen.

Wil je meer weten? Bel of mail mij. Dan stuur ik je het volledige opleidingsprogramma. En nodig ik je graag uit voor een kennismaking/intake gesprek.

Hettie Nijhof

Praktisch

Groep start voorjaar 2023

Data deel 1:
13 en 27 mrt, 17 apr, 15 mei, 12 en 26 juni, en 10 juli (reserve) 2023

Data Deel 2: worden nog gepland

Tijden
09.30 – 17.00 uur

Aantal deelnemers
Minimaal zes en maximaal acht

Certificaat
Je ontvangt een bewijs van deelname.

De opleiding is geaccrediteerd door SKJ (134 PE), Registerplein (134 PE), ABvC (85PE), NOBCO (72 PE) , LVPW (120 PE) en FVB (75PE).

Locatie
De Bronhoeve in Cothen

Kosten
€ 2150,00 (vrij van BTW).

Betaling per deel is mogelijk

Ervaringen – Opleiding Begeleiding bij herstel na (seksueel) machtsmisbruik

Eén van mijn doelen om aan deze opleiding mee te doen was:’professioneel meer kennis en handvatten krijgen rondom het werken met trauma’. Dat doel is absoluut bereikt. En meer. Het was voor mij één grote snoepwinkel. Hettie en Gerard zijn ervaren en zorgvuldige trainers met een enorme deskundigheid op dit thema. Het was een feest om van hen te mogen leren. De theorie en de modellen waren enorm helder en inzichtgevend. De ervaringsgerichte werkwijze maakt dat je de materie ook écht doorvoelt en doorleeft. Het mes snijdt hiermee aan twee kanten. Zowel in mijn professionele praktijk als in mijn persoonlijke leven heb ik veel baat gehad van alles wat ik heb geleerd. Ik heb honger naar nóg meer.

CR, coach en counselor

Deze opleiding heeft veel voor mij betekend. Als ervaren coach en leidinggevende heb ik niet eerder een leergang/ training/ of cursus gevolgd die zoveel heeft opgeleverd aan inzicht en persoonlijke verandering! Heel bijzonder, dit kun je alleen ervaren.

RW, coach en leidinggevende

Het is geen thema waar je zomaar in duikt. Dus hoe fijn is het om te weten dat er twee betrouwbare mensen langs de zijlijn begeleiden. Eén met zuurstofflessen en één met een duidelijke routekaart. Een spannend, maar veilig traject met direct effect op mijn kijk op mijzelf en hoe ik in het leven sta.

F v/d B, trainer en coach

Misschien vind je dit ook interessant

Traumaseksuologie en Psychodrama

is een in de praktijk bewezen krachtige en effectieve methodiek voor begeleiding bij herstel na seksueel misbruik

Supervisie Traumaseksuologie

Deze supervisie versterkt jouw professioneel handelen als begeleider, in het werken met slachtoffers van (seksueel) machtsmisbruik in hun jeugd.