Selecteer een pagina

Wat is nodig voor herstel?

voor het hervinden van je levensenergie?

Een ervaringsgerichte en diepgaande manier van leren. En een multidisciplinaire integrale aanpak.

Seksueel misbruik is een aanslag op je ziel op de kern van je persoonlijkheid.

De schade is diepgaand

Misbruik heeft grote invloed op je identiteitsontwikkeling en verstoort (stopt) je eigen seksuele ontwikkeling. Je ontwikkelt belemmerende gedachten en het beperkt de ontwikkeling en inzet van je eigen potentieel.

De gevolgen reiken ver

Je ervaart (op latere leeftijd) bijvoorbeeld problemen op het gebied van werk, studie, sociale contacten, intimiteit en seksualiteit, vrije tijd, financiƫn en in de opvoeding van de kinderen. De schade die het misbruik aangericht zit in heel je lijf, in al je vezels en cellen.

Wat is nodig voor herstel?

1. Herstellen van de schade

Herstel van de schade is essentieel, omdat we hiermee de oorzaak van je klachten en problemen aanpakken.

2. Een ervaringsgerichte manier van leren

Alleen praten over je ervaring en rationeel begrijpen van de gevolgen is ontoereikend. Ook is een (kortdurende) aanpak gericht op het verminderen van posttraumatische stressreacties en een gedragsmatige aanpak, onvoldoende.

Voor werkelijk herstel is een diepgaande, ervaringsgerichte en lichaamsgerichte manier van leren nodig. Want alleen hiermee is heling op zielniveau mogelijk en kunnen we gedragsverandering realiseren die echt beklijft.

3. Multidisciplinaire integrale samenwerking

Daarnaast kunnen andere activiteiten je ook helpen in je herstelproces. Met of zonder professionele begeleiding. Denk bijvoorbeeld aan wandelen, zingen, dansen, massage, yoga, mindfulness, haptonomie, of andere lichaamsgerichte methodes om meer in contact te komen met je lijf en gevoelens. Of EMDR bij PTSS en oefeningen uit de gedragstherapie voor het omgaan met en hanteren van angst- en paniekaanvallen.

Ook kan ondersteuning bij het functioneren in een specifiek leefgebied helpend zijn. Denk aan begeleiding bij re-integratie, job-coaching, aanleren van een gezonde leefstijl, of ondersteuning bij de opvoeding van kinderen. Ik werk samen met vakspecialisten uit de reguliere en complementaire zorg.

Hettie Nijhof

Misschien vind je dit ook interessant

Therapeutische begeleiding

gericht op het terugkrijgen van de regie over je leven

Misschien vind je dit ook interessant

Traumaseksuologie

beschrijft de schade van seksueel misbruik, de gevolgen daarvan en hoe deze hersteld kan worden

Psychodrama

is een ervaringsgerichte manier van leren die je direct in beweging zet en doorwerkt in je dagelijkse leven.