Selecteer een pagina

Wat is nodig voor herstel?

voor het hervinden van je levensenergie?

Een ervaringsgerichte en diepgaande manier van leren. En een multidisciplinaire integrale aanpak.

Wat is nodig voor herstel?

Herstel vraagt om meer dan het verminderen van posttraumatische stressreacties in korte tijd. Veel slachtoffers hebben geen PTSS (meer) na misbruik en ondervinden desondanks nog dagelijks de gevolgen ervan.

De schade is diepgaand

Seksueel misbruik in de jeugd verstoort je identiteitsontwikkeling en stopt  je eigen seksuele ontwikkeling. Je ontwikkelt belemmerende overtuigingen en je gevoelens, behoeftes en verlangens stop je ver weg. De ontwikkeling en inzet van je potentieel stagneert.

De gevolgen verstrekkend

De gevolgen verspreiden zich over alle levensgebieden. Je ervaart (op latere leeftijd) bijvoorbeeld problemen op het gebied van werk, studie, sociale contacten, intimiteit en seksualiteit, vrije tijd, financiën en in de opvoeding van de kinderen.

Wat helpt je echt verder?

Herstellen van de schade is essentieel. Want hiermee pakken we de oorzaak van je overlevingsgedrag aan, de gevolgen daarvan in je dagelijks leven en van de klachten die je ervaart. Hiervoor werk ik met de methode Traumaseksuologie.

Ervaringsgericht en lichaamsgericht leren

De schade die het misbruik heeft aangericht zit in heel je lijf, in al je vezels en cellen. Alleen praten over je ervaring, rationeel begrijpen wat de gevolgen zijn, en gedragsmatig werken aan herstel, is daarom niet voldoende. Herstel vraagt om een diepgaande ervaringsgerichte manier van leren, op alle lagen van je persoonlijkheid. Dit is nodig om tot gedragsverandering te komen die echt beklijft. Wat je kunt integreren in je systeem, in heel je lijf. Psychodrama is hiervoor een effectieve methode.

Multidisciplinaire integrale aanpak

Meestal zijn andere activiteiten of methoden ondersteunend aan dit herstelproces. Met of zonder professionele begeleiding. Denk bijvoorbeeld aan wandelen, zingen, dansen, massage, yoga, mindfulness, haptonomie, of andere lichaamsgerichte methodes om meer in contact te komen met je lijf en gevoelens. Of EMDR bij PTSS en oefeningen uit de gedragstherapie voor het omgaan met en hanteren van angst- en paniekaanvallen.

Ook kunnen gerichte activiteiten bij het functioneren in een specifiek leefgebied helpend zijn. Denk aan begeleiding bij re-integratie, job-coaching, aanleren van een gezonde leefstijl, of ondersteuning bij de opvoeding van kinderen. Ik werk samen met vakspecialisten uit de reguliere en complementaire zorg.

Uitgaan van je veerkracht en mogelijkheden

Je bent met het overlevingsgedrag wat je ontwikkeld hebt, overeind gebleven in een abnormale, levensbedreigende situatie. Dit maakt je sterk en krachtig. Je hebt hiervoor echter een deel van jezelf naar de achtergrond gedrukt.

Ik sluit aan bij je veerkracht en vermogen. Jouw verhaal staat centraal en wat jij nodig hebt. Niet je (eventuele) classificatie uit de DSM 5. We gaan ruimte maken voor het herontdekken van je kwaliteiten, behoeftes, wensen, verlangens en eigen seksualiteit, die zo lang onderbelicht zijn gebleven. Dan wordt je weer heel en gaat je energie weer stromen.

Misschien vind je dit ook interessant

Therapeutische begeleiding

bij herstel na seksueel misbruik.

Misschien vind je dit ook interessant

Supervisie

over het begeleiden bij herstel na seksueel misbruik

Psychodrama

is een ervaringsgerichte manier van leren die je direct in beweging zet en doorwerkt in je dagelijkse leven.